Download het rapport met succesfactoren en aanbevelingen via onderstaande link:
Rapport: De SDG-paradoxen: bijdrage Nederlandse gemeentes aan de SDGs.
Uit een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door 3 hogescholen, onder de 25 meest actieve SDG-gemeentes in Nederland blijkt dat het nog niet crescendo loopt met de SDGs binnen Nederlandse gemeentes. De hogescholen hebben onder andere onderzoek gedaan naar succesvolle SDG-projecten, SDGs binnen gemeentelijke begrotingen, maar ook SDGs i.r.t. de organisatieverandering, politiek commitment, cultuur, integraliteit, programmatische aanpak en leiderschap.
Een belangrijke conclusie is dat de SDGs nog onvoldoende professioneel opgepakt worden waardoor er nauwelijks sturing is op resultaten. Een belangrijke oorzaak is het gebrek aan eigenaarschap bij de gemeentes op dit onderwerp. Het commitment dat afgegeven is door de wereldleiders tijdens de VN top in 2015 is wordt onvoldoende beleefd door de gemeentes.
En juist de gemeentes kregen van het Rijk de opdracht om de SDGs op te pakken!
Gemeentes ervaren onduidelijkheid over hun rol t.a.v. de SDGs, is het de verantwoordelijkheid van het Rijk of van de gemeentes. Hierdoor doen gemeentes het er veelal wat bij, naast hun reguliere werk. Ook vinden gemeentes het lastig om zo´n integraal onderwerp op te pakken omdat ze vaak sectoraal georganiseerd zijn, het thema duurzaamheid wordt om die reden wel opgepakt. Ook omdat op het vlak van duurzaamheid wel concrete prestaties worden opgelegd vanuit het Rijk.
Gemeentes missen handvatten om concreet tot actie te komen en zien het meer als een extra kostenpost en denken niet gelijk aan een opbrengstenkant. Ook de hoge abstractie van de SDGs wordt als hindernis ervaren, waarom zou een gemeente zich richten op werelddoelen met een internationale context, in hoeverre sluit het aan op de lokale belevingswereld van de inwoner. De centraal opgelegd SDGs passen niet goed in het decentraal bestuurlijke systeem in Nederland waarbij gemeentes een grote mate van autonomie hebben. Het opleggen van generieke targets vanuit het Rijk matched niet goed daarmee. Daarnaast zij die targets wereldwijd collectief bepaald zonder een doorvertaling in prestaties per land, dus wat moet je als gemeente nu precies bereiken?
De diagram hiernaast geeft een beeld van de gemeentes die het meest actief zijn o.g.v. SDGs.